Friday, April 29, 2011

Plague Of Happiness


Dengan kombinasi pelbagai mesej positif di dalam setiap bait liriknya, Plague of Happiness (POH) di bawah label Nyaring Records ini boleh dikatakan sebuah kugiran yang sangat sesuai untuk korang dengar dikala kusut, sedih mahupun ketika korang gembira. Dengan menjadikan RANCID dan KEMURI sebagai pengaruh terbesar mereka, POH masih selesa berpegang dengan prinsip DIY walaupun kerap kali diumpan oleh label-label besar. Plague of Happiness yang diasaskan pada tahun 1999 dengan hanya tiga line-up pasa awalnya ini memilih genre ska dan punk sebagai major genre di dalam setiap melodi yang dibawa.

Kalau korang nak tau, selain Malaysia, POH juga telah mempunyai beberapa album kompilasi di beberapa buah negara antaranya di Singapura, Greece, Bulgaria, Norway, Indonesia dan pelbagai negara lagi. Malah, amat mengujakan apabila POH dapat turut serta dalam pembikinan album kompilasi bertajuk “ZAAAS” yang membariskan 15 buah band dari Eropah dan POH adalah wakil tunggal dari Malaysia. Selain itu, lagu mereka, ‘13th May’ juga pernah dimainkan pada satu program radio yang bernama Sprawl Zone di Athens, Greece. Satu kejayaan yang sungguh memberansangkan kepada industri DIY/Indie di Malaysia. Aku memang salute dengan semangat waja yang mereka tunjukkan.

Diawal penerbitan album KAWAN, untuk mengenalkan dan mempromosikan lagu serta band diaorang kepada orang ramai, diaorang sanggup ‘travel’ satu Malaysia mencari kedai-kedai untuk jual CD album KAWAN. Memang sungguh praktikal dan ini usaha gigih yang patut dipuji!

Kepada korang yang belum mengetahui siapa POH, diaorang yang rata-rata telah berumur 30-an ini adalah terdiri daripada tujuh (7) orang anak jati Johor iaitu Nas (Vokalis & gitar), Ipin (Bass, vokal latar), Atoi (Trumpet), Azmal (Saksofon tenor), Nausad (Trombone), Arab (Gitar) dan Pozy (Dram).

Untuk mengetahui lebih banyak mengenai Plague of Happiness, korang boleh lah terus melawat laman MYSPACE dan FACEBOOK mereka.

Meh layan video clip dari Plague Of Happiness~

Nota Aku: Kepada korang yang belum pernah dengar lagu-lagu diaorang, aku cadangkan korang untuk cuba layan lagu Malam & Kawan. Rindu sungguh aku...salah satu lagu yang paling dan tak pernah aku bosan mendengarnya...aku adalah salah seorang penyokong tegar Plague of Happiness ni..hehehe..dari dulu sampai sekarang...POH tetap sentiasa di hati~ ;)

*****Articles Copyright © 2011 (Astarawistana Momoi) & Pictures (PLAGUE OF HAPPINESS) are All Rights Reserved. Use of words & photographs in any manner without permission are prohibited by International copyright law. Your Cooperation is highly appreciated~ ;)*****

No comments:

Post a Comment