Tuesday, September 6, 2011

~MUSIXX EVENT~


“MUSIC NOT JUST MUSIC, BUT MUSIC IS POURING ONE HEART OUT!”

“Walaupun berlainan scene, apa yang penting adalah minat terhadap seni muzik. Muzik kami adalah universal..yang penting berikan sokongan kepada mereka tidak kiralah apa pun genre serta ideology mereka..We all one family in Musixx Event” – Musixx Event

Dengan kebanjiran kugiran-kugiran anak muda tempatan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan, begitu jugalah dengan gig organizer yang turut bersama-sama untuk menyokong dan memberi peluang kepada kugiran-kugiran ini untuk meluahkan isi karya mereka. Salah satu antara gig organizer tersebut adalah sebuah label yang semakin meningkat naik iaitu Musixx Event yang berasal dari Labis, Johor.

Musixx Event ini boleh diibaratkan seperti ‘kecil-kecil cili padi’ kerana kalau korang nak tau, walaupun mereka masih muda, mereka sangat bersemangat untuk menyokong karya-karya anak muda tempatan ini. Selain Saya Peja yang berasal dari Labis, Musixx Event turut diterajui oleh ahli-ahli dari Sentul, Kuala Lumpur, Shah Alam dan Klang, Selangor.

Label Musixx Event dibawah naungan Symphony Scream Clothing ini telah ditubuhkan dengan rasminya pada tarikh keramat 16 Jun 2010 yang mana ketika itu Musixx Event hanya diterajui oleh Saja Peja secara bersendirian. Setelah berjumpa dan mengenali Neeya, mereka telah bersepakat dan bekerjasama untuk menaikkan Musixx Event daripada sebuah label yang tidak dikenali sehinggalah label ini dikenali di dalam scene indiependent Malaysia.

Bak kata seorang kawan, ‘Bukan senang nak jadi senang, bukan susah nak jadi susah’, begitu juga lah terjadi kepada label ini dimana bermacam-macam dugaan yang telah mereka hadapi untuk terus bergerak maju ke hadapan. Walaupun pelbagai dugaan dan cabaran yang dihadapi, semangat jitu yang dimiliki oleh anak-anak muda ini telah menjadikan mereka lebih matang untuk terus bersaing dengan pelbagai label event organizer yang lain. Di dalam fasa menempuhi pelbagai dugaan ini jugalah mereka telah bergerak ke merata tempat termasuklah Johor, Kuala Lumpur, dan sekitar Semenanjung Malaysia. Kini mereka memilih Bandaraya Shah Alam, Selangor sebagai tapak untuk mereka meneruskan perjuangan label ini.


Fungsi Musixx Event ini adalah sebagai sebuah organizer yang universal dimana mereka sentiasa menyokong apa jenis genre muzik sekalipun tidak tertumpu hanya satu genre sahaja. Menurut Saya Peja, bagi mereka, apa jenis genre sekalipun, mereka semua adalah satu keluarga. Selain itu, Musixx Event juga turut membantu dan memberi peluang kepada mana-mana live band yang masih baru atau band lama untuk bersama-sama menaikkan industri muzik ini. Dengan prinsip ‘Music Not Just Music But Music is Pouring One Heart Out’, label ini juga turut memberi peluang kepada mana-mana band untuk membuat persembahan sempena pelancaran EP mereka. Label ini juga turut bersemangat untuk memberitahu dan membuka mata orang ramai yang sebelum ini hanya memandang sinis tentang perjuangan muzik karya anak tempatan bahawa muzik ini bukan lah satu perkara yang buruk dan bukan untuk dihina.

Apabila ditanya tentang harapan mereka mengenai label Musixx Event ini, mereka sangat berharap untuk melihat industri muzik di Malaysia bersatu dan diterima oleh semua golongan masyarakat tanpa memandang rupa namun memandang ideologi dan sesuatu karya yang ingin disampaikan. Mereka juga berharap segala usaha mereka di dalam menaikkan industri muzik indiependent di Malaysia khususnya karya-karya anak muda tempatan ini akan dapat diteruskan sehingga bila-bila.

Selain Saya Peja sebagai founder, label ini turut diterajui oleh Neeya (Co-founder), Elle El (Pengurus), Hanis Khairi (Jurugambar tetap), Cuada Laiho (Pen. Krew), Aoz Vandar Plugs (Krew), Daniel (Krew), Wan (Krew), Nazrin (Krew) Binjai (Bonzer) dan One Blood One Family sebagai penyokong (Crowd).

So, kepada korang yang masih mencari-cari gig organizer untuk memperkenalkan muzik korang kepada orang ramai, atau ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai label ini, korang boleh la usha maklumat di bawah ni ya!~

Facebook: Musixx Event
Tel: Saya Peja (012-754 8523), Neeya Aiman (013-609 3205)

*****Articles Copyright © 2011 (Astarawistana Momoi) & Pictures (MUSIXX EVENT) are All Rights Reserved. Use of words & photographs in any manner without permission are prohibited by International copyright law. Your Cooperation is highly appreciated~ ;) *****

No comments:

Post a Comment